POVESTE DE SUCCES

Proiectul Sălacea, primul pas în procesul de certificare ZERO WASTE

Din aprilie 2018, Primăria din Sălacea, comună bihoreană din apropierea municipiului Oradea, aplică Strategia Zero Waste pentru Comunități.

Este un exemplu de bună practică identificat în cadrul proiectului Interreg Europe BIOREGIO https://www.interregeurope.eu/bioregio/good-practices/, un proiect pilot prin care administrația publică locală împreună cu operatorul de salubritate își propun să reducă cât mai mult cantitatea de deșeuri generate de populație (cca  3000 locuitori, 1000 locuințe), să valorifice deșeurile reciclabile și biodegradabile și să prevină generarea de deșeuri.

Astfel, din aprilie 2018, Primăria Comunei Sălacea în colaborare cu EcoBihor (depozit ecologic de deșeuri cu instalație de sortare și tartare a deșeurilor organice biodegradabile-compostare), cu compania de salubrizare locală SC Ave Bihor SRL și cu Zero Waste România, a înlocuit sistemul vechi de colectare duală a deșeurilor menajere cu colectarea direct de la sursă a 5 fracții separate (hârtie și carton, plastic și metal, sticlă, biodeșeu, deșeuri reziduale).

Așa a început punerea în aplicare a politicii zero deşeuri și certificarea oficială Zero Waste Cities.

Proiectul este de inspirație italiană și s-a conturat în urma unei vizite în Italia, în orașul Regno, de dimensiuni similare cu Sălacea, comunitate zero deșeuri, cu un sistem performant de colectare selectivă.

Înainte de a schimba infrastructura de colectare, în Sălacea au fost organizate campanii de conștientizare în biserici, școli și grădinițe, la cârciumă și la casa de cultură.

Următorul pas a fost dotarea fiecărui generator de deșeuri (persoană fizică, agent economic, instituție) cu recipiente pentru colectarea separată în 5 fracții: • Hârtie - sac albastru 120 litri • Plastic și metal - sac galben 120 litri • Sticlă - pubelă 120 litri • Biodeșeuri – recipienți de 23, 10 și 7 litri • Rezidual - 40 litri. Înlocuirea pubelelor de 120 litri pentru deșeurile reziduale cu cele de 40 litri a avut ca scop reducerea acestui tip de deșeu - produsele ca: iarba, crengile, cenușa de vatră, pământ, pietre nu mai încap aici.

Pentru facilitarea colectării selective, toate recipientele de colectare au fost inscripționate corespunzător în toate cele trei limbi vorbite în zonă: română, maghiară și rromani, pentru a fi colectate separat de către operatorul AVE BIHOR.

Și pentru că educația începe din copilărie, toate școlile și grădinițele din comuna Sălacea au fost dotate cu recipiente destinate fiecărui tip de deșeu.  

Se știe că biodeșeurile reprezintă un procent important din totalul deșeurilor colectate (cca 40%). Prin biodeșeu înțelegem măncare crudă și gătită, carne, pește, oase, coajă de ou, legume , fructe, produse de panificație, zaț de cafea, șervețele din hârtie. Una dintre cele mai importante realizări ale proiectului din Sălacea o reprezintă colectarea separată a biodeșeurilor direct de la sursă și transformarea acestora în compost la Stația de Compostare ECO Bihor. Compostul este comercializat ca fertilizant în Ungaria și România.

Mai mult decât atât, în cadrul proiectului au fost distribuite gospodăriilor locale peste 400 de mini “stații” de compostare de uz individual, ceea ce a încurajat populația să valorifice biodeșeurile în folosul propriu. 

După numai trei luni de implementare, rezultatele proiectului s-au dovedit a fi remarcabile:

• Scăderea cantității de deșeuri generate la 55% față de situația anterioară

• Rata de colectare selectivă a crescut de la 1% la 61%

• Rata de reciclare a crescut de la 1% la 40%

• Rata de implicare a cetățenilor locali a crescut de la 8,4% la 97%.

Cu aceste rezultate Comuna Salacea a intrat in sistemul Zero Waste și a demonstrat cum se poate ajunge în numai 3 luni la o rată de reciclare de 40% pornind de la zero. Punerea în aplicare a unui sistem de colectare direct de la sursă a deșeurilor selectate în 5 fracții este un exemplu de bună practică ce poate fi aplicat în comunitățile rurale din România, și nu numai.

Pentru mai multe informații despre proiectul BIOREGIO:

•vă rugăm să vă abonați la buletinul de știri BIOREGIO accesând: https://www.interregeurope.eu/bioregio/newsletter/

•urmăriți #BIOREGIOproject pe rețelele de socializare Twitter, LinkedIn, Facebook

•accesați:        https://www.interregeurope.eu/bioregio/